За конкуренцията

Ние вярваме в конкуренцията. Убедени сме, че тя е причината на пазара да се появи един продукт, да стане той по-добър и на по-изгодна цена. 

Сигурни сме, че работим честно на пазара и се отнасяме с уважение към нашите колеги. 

В последните няколко месеца зачестиха случаите на нелегален внос на покривна ламарина в златен цвят за изработка на куполи. Най-често тя е с украински произход. Няколко тенекеджийски фирми разпространяват твърдението, че онзи материал е по-евтин от този, който предлага „Вакуум Инженеринг”.

Задаваме логичните въпроси:

• ако ламарината е действително по-евтина, то защо?
• какви рискове крие използването на такава ламарина?
• какви гаранции се дават и реални ли са те?
• къде се крият изненадите и какви са последствията?
• в действителност ли е по-евтин вносният материал?

По-долу ще се опитаме да внесем яснота по всички онези проблеми, които остават скрити от клиентите. А това е определящо за правилния избор на фирма-производител на покривен материал.

През 1995 г., три години след създаването на фирмата, ние разработихме за пръв път в Европа технология за производство на куполи с изключителна корозо- и киселиноустойчивост. Нашата цел беше създаването на един дълготраен продукт, в който да съчетаем всички необходими компоненти, елиминиращи влиянието на хидридната корозия, киселинните дъждове и градушките, разрушаващи покритията на куполите.

В продължение на две години ние канихме учени от Русия и Белорусия, с помощта на които доразвихме вече съществуваща технология, съобразно нашите изисквания и идеи. Направиха се успешни тестове в руски и германски лаборатории. Имаме два регистрирани патента в Патентното ведомство на Република България.

През август 1997 г. произведохме като дарение първия титанов купол в златен цвят, който краси православната църква „Св.Илия” в смолянското село Славейно. Успоредно с всички други направления през годините, до днешна дата успяхме да изработим материал за куполите на тридесет православни и католически храма в България. Куполът на Желязната църква „Св.Стефан” в Истанбул, Турция също е произведен от нашата фирма през ноември, 2010-та година.

През всичките тези години усъвършенствахме нашите технологични режими. Купуваме неръждаема ламарина и титан с доказано качество от реномирани производители. Затова твърдим, че предлаганият от нас покривен материал е с отлично качество.

Не, не се страхуваме от конкуренцията и появата в България на вносен покривен материал не ни безпокои. Тревожи ни единствено фактът, че вносителите и търговците в стремежа си да печелят, скриват редица факти пред клиентите си. Какво имаме предвид?

1. Нелегален внос.

Ламарината с покритие се внася най-често от Украйна. В търсене на по-ниска себестойност на материала не се уреждат митническите сборове както в Украйна, така и на границата на ЕС. Ако фирмата производител все пак дава някаква гарация за устойчивост на покритието, то тази гаранция губи своята сила поради нелегалния си внос. Реално гаранцията не може да бъде обезпечена, но пък щедро се обещава 50 години трайност.

2. Технологични изисквания, за да се гарантира качествен покривен материал.

Ние познаваме почти всички производители на такъв материал от Русия, Украйна и Белорусия. Знаем добре и техните цени. Ако в горе посочените държави може да се закупи изгодно тази стока, логично се появява въпросът защо ние трябва да го произвеждаме, след като можем да го внесем и да си спестим редица разходи и проблеми с организация, персонал, технологии и технологично оборудване.

Какво всъщност предлага конкуренцията на територията на страната?!

• ако днес искате да станете техен клиент, на Вас ще Ви бъде предложен материал с размери 2000 мм х 1000 мм – стандартен за неръждаема ламарина. Листовете обаче са покрити едностранно. Преди да се монтира този материал търпи доработка: изрязване, огъване, напасване и др. По време на тези манипулации покритието на ламарината неизбежно се поврежда. Там, където има огъвки, се появяват вътрешни напрежения, а не след дълго на тези места започват неизбежни процеси, крайният резултат от които е падане на покритието.

За да избегнем всичко това, ние нанасяме покритието след като вече сме нарязали, огънали и фино обезмаслили покривните шиндли.

Като пример можем да дадем изработването на покривния материал за храм „Христос Спасител”, гр.Москва. Всички монтажни елементи от неръждаема ламарина предварително бяха огъвани и припасвани върху самия купол. След това внимателно снети и доставени в предприятие за вакуумна обработка за декорация. Така именно се гарантира устойчивостта на покритието за период от минимум петдесет (50) години.

Теорията казва, а практиката доказва, че при декорация на неръждаемата ламарина от двете страни се получава  много по-здраво покритие, отколкото ако се напластява само едната страна на материала. Предимство на едностранната обработка е по-ниската цена, за сметка на по-лошото качество.

• закупуването и използването на неръждаема ламарина с ниско качество е в полза на производителя и в ущърб на клиента.

3. Бихме искали да наблегнем и върху следното: ние също използваме листове 2000 мм х 1000 мм. В разгънат вид нашите покривни шиндли имат размер 166 мм х 166 мм. Т.е. от два квадратни метра неръждаема ламарина ние подготвяме едва 68 броя с размери 135 мм х 135 мм – готови за монтаж шиндли. Това прави съвсем малко над 1 м2 (66 броя в м2). Коефициентът на припокриване в този случай е 2:1 (от 2 м2 ламарина получаваме 1 м2 покривен материал).

Преди да купите каквото и да било, проучете какво всъщност Ви продават като 1 м2 – шиндли или права ламарина! Ако са шиндли, разберете с какъв размер са. За да се спести малко материал за сметка на по-бърз монтаж, но на същата цена, масова практика е да се правят шиндли с големи размери. По този начин се прави и компромис с естетиката на обекта – купол, който по същество се прави веднъж на 100 години.

Ако искате да сравните това, което Ви предлага конкуренцията и това, което ще Ви предложим ние, моля, поискайте предложение при следните условия:
- цена за 1 м2 при шиндли с размер 135 мм х 135 мм ефективна площ
- двустранно покритие на шиндлите
- писмена гаранция от минимум 50 години
- възможност за обратно изкупуване на неупотребения материал от фирмата производител

Проучете фирмата, която Ви предлага титанизиран покривен материал. Какъв опит има, колко купола са произвели и къде. Потърсете отзиви. Изискайте документи за внос. Поинтересувайте се за гаранцията и направете съпоставка с това, което Ви предлагаме ние.

4. Последен съветтествайте здравината на покритието на надраскване и с абразив. Сравнете резултатите с нашия продукт.

Искрено вярваме, че с настоящата информация Ви помогнахме да направите Вашия правилен избор.